Jak dětem vysvětlit co jsou Velikonoce

Velikonoce mohou být opravdu tvrdý oříšek. Pokud tedy nepocházíte z vyloženě křesťanské rodiny a nevzala jste si američana. Pak je vysvětlování dětem, o co tu vlastně s tou pomlázkou, ukřižováním a velikonočním zajíčkem jde, docela hračka. My méně šťastné se s tím holt musíme nějak popasovat.

Komplikovanost Velikonoc spočívá v tom, že se v nich mísí křesťanský význam s pohanským, navíc k nám pronikají zvyky ze zahraničí. Pohanský význam o příchodu jara, probouzení přírody a rození mláďátek, děti velmi dobře chápou a navíc jej lze spojit s různými výlety do přírody či do ZOO. Vybízí navíc ke kreativním aktivitám s dětmi, které zahrnují zvířátka a kytičky. Můžete tvořit různé dekorace, obrázky, koláže, přáníčka a jiné.

S křesťanským významem Velikonoc je to o něco složitější. Pokud to pro vás není příliš důležité, zmínila bych tento aspekt pouze okrajově a detaily o ukřižování Krista bych úplně vynechala. Tedy za předpokladu, že nechcete aby se vám děti v noci budily v noci hrůzou. Pokud jsou už děti starší, je vhodné je do tématu zasvětit hlouběji nějakou zábavnou formou. Některé fary a církevní spolky dělají venkovní křížové cesty pro děti s výkladem, zkuste se porozhlédnout po okolí, jestli kolem vás něco takového není.

Co se samotného koledování týče, pro většinu dětí je to celkem příjemný zážitek. Zaťukají na sousedy, odříkají básničku a vykoledují si barevné vajíčko nebo nějakou dobrotu. Holky možná dostanou „pohlazeno po zadečku“ od sousedovic Honzíka, co je hrdý na pomlázku, kterou s tátou upletl. Moje holky dobře vědí, že je to proto, aby byly celý rok krásné a neuschly. Protože slovo pomlázka je ve skutečnosti od slova „pomladit“ a její smysl je symbolický. Proto i její použití by mělo být symbolické. Teď už jen vysvětlit to samotné slovo „symbolický“.
A když pak někdo dorazí na koledu k nám, holky mu pyšně darují jedno ze svých poctivě nabarvených vajíček.

Velikonoce jsou svátky a děti je milují. Povídejte si o nich s předstihem, udělejte si krásnou jarní výzdobu a odpočítávejte spolu dny, které zbývají. Společně si na kalendáři označte ten velký den magnetkou.

91_velikonoce-removebg-preview 

Tipy na velikonoční aktivity

Pečení a zdobení perníčků a drobného cukroví. Perníčky jsou opravdu jednoduché, dětem se s těstem dobře pracuje, je to vlastně obdobné jako když si hrají s plastelínou a vykrajují z ní různé tvary.

Výroba Velikonočních přání. Vyrobte s dětmi přáníčka, které pak můžete poslat příbuzným a kamarádům. Můžete stříhat, lepit, barvit, malovat…fantazii se meze nekladou.

Barvení vajec. Malé děti mohou barvení přihlížet a pak vajíčka dozdobit samolepkami. Větší si už namočí vajíčka do barev sami. Jen pozor, abyste pak neměla kuchyň na modro.

204_barveni-vajicek (1)

Výroba zvířátek z ruliček papíru. Vhodné jsou obzvlášť kuřátka a zajíčci. V galanterii koupíte i chlupaté kuličky na ocásky, které „vytuní“ každého zajíčka.

Příšerka ze skořápky. Vajíčko rozklepněte spíše ve ¾ než v polovině. Namalujte na skořápku obličej, dejte dovnitř vatu, nasypte na ni semínka ječmene nebo řeřichy a zhruba za týden dorostou panu vajíčku ‘’vlasy“. Krom rozklepávání vajec to děti už od tří let zvládnou úplně samy.

Velikonoční hledání vajec - původně americký zvyk, ale těší se u nás stále větší oblibě. Na zahradě nebo v bytě poschovávejte vajíčka, čokoládové figurky či drobné dárky a nechte děti hledat. Starším dětem můžete vytvořit i mapku a úkoly, které mají plnit.

Hledání pokladu na Velký pátek - Podle pověry vydávají hory v pátek před Velikonocemi své poklady. Můžete tedy dětem připravit klasickou stopovanou nebo se vydat na lov putovních malovaných kamínků či geocaching.

Výroba krmítek a ozdob na stromy - můžete si ozdobit strom na zahradě nebo třeba v parku (nezapomeňte za pár dní ozdoby zase sundat, ať po vás nezůstane nepořádek).

 

Veselé velikonoce Vám přejí holky dokiďačky 🐣

signature photo

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz