Hojivá síla objetí

V dnešní zrychlené době, kdy lítáme jak hadr na holi, abychom stihli obstarat práci, domácnost, oblítat úřady, zaplatit složenky, navařit a udělat s dětmi úkoly, často zapomínáme, jak důležité je se zastavit. Zastavit v přítomnosti a dát si navzájem lásku, pocit blízkosti a porozumění. Takové objetí vydá za tisíc slov. A není to jen tak ledajaké gesto. Ono totiž léčí tělo i duši!


TROCHA VĚDY OBJÍMÁNÍ

 

Uvolnění oxytocinu:

Když se obejmeme, naše těla uvolňují oxytocin, často nazývaný "hormon lásky" nebo "hormon tuleního objetí". Tento neuropeptid souvisí s vytvářením pout, sociálními vazbami a důvěrou. Hladiny oxytocinu se zvyšují, podporují pocity tepla, empatie, blízkosti, vzájemnou důvěru i sebevědomí.

Redukce stresu:

Objímání má pozoruhodný efekt na snižování stresu. Fyzický dotek spouští snížení hladiny stresového hormonu kortizolu. To vede k pocitu relaxace, pohodlí a celkové emocionální pohody.

Zlepšení nálady:

Akt objímání stimuluje produkci serotoninu, neurotransmiteru odpovědného za regulaci nálady. Zvýšené hladiny serotoninu přispívají k pozitivnějšímu stavu mysli, pomáhají bojovat proti depresím, pocitům smutku nebo úzkostem.

  

 

SOCIÁLNÍ A EMOCIONÁLNÍ VÝHODY

 

Vytváření emocionálních pout:

Objímání je základním aktem lidského spojení. Ať už mezi přáteli, členy rodiny nebo romantickými partnery, pravidelné objímání posiluje emocionální vazby a prohlubuje vztahy. Komunikuje péči, náklonnost a pocit bezpečí.

Zvyšování empatie:

Objímání podporuje zvýšený smysl pro empatii prostřednictvím fyzického dotyku. Umožňuje lidem naladit se na vzájemné emoce a porozumění.

Řešení konfliktů:

Objímání hraje roli při řešení konfliktů tím, že prolomí emocionální bariéry. Vyjadřuje ochotu usmířit se, podporuje otevřenou komunikaci a porozumění. Takové řešení konfliktů je důležité nejen ve vztahu rodič a dítě, ale i mezi rodiči, kteří občas se neudrží a pohádají se před dětmi. Pokud se tak stane, měli by se před svými dětmi také usmířit. A jak jinak to dát najevo než objetím.

 

 

FYZICKÉ ZDRAVOTNÍ VÝHODY

 

Posílení imunitního systému:

Studie naznačují, že pozitivní vliv objetí na emocionální pohodu může prospět i fyzickému zdraví. Snížení hladiny stresových hormonů a související relaxační reakce přispívají k posílení imunitního systému.

Zdraví srdce:

Objímání může mít kardiovaskulární výhody snižováním krevního tlaku a srdeční frekvence. Klidný efekt oxytocinu přispívá k celkovému zdraví srdce, potenciálně snižujícímu riziko srdečních problémů.

Svalová relaxace:

Objetí také zvyšuje odolnost vůči infekcím a chladu, a zmírňuje příznaky nemocí. Díky objímání dochází k dokonalé relaxaci. Uvolňují se svalová napětí a bloky. Přirozeně působí proti depresím a úzkostem.

Nemálo z nás mělo v dětství tzv. studený odchov a pocit, že se jim nedostávalo tolik lásky a pozornosti, kolik potřebovali. A právě objímání může částečně takový deficit z dětství vyrovnat.

Léčivé objetí nabíjí naše tělo a živí naši duši. Když tuto výživu nemáme, hledáme si ji jinak. Můžeme se začít přejídat, najdeme si nějakou jinou závislost nebo se „jen“ budeme hádat nebo si vyčítat i to, co by jinak bylo nepodstatné.

Kromě jeho fyzických a emocionálních výhod symbolizuje objímání lidské spojení, soucit a sdílenou zkušenost vzájemné přítomnosti.

 

Tak šup, přidejte si magnetku LÁSKA na váš RODINNÝ KALENDÁŘ a běžte pomuchlovat všechny, které máte právě kolem sebe a hojte se navzájem ❤️.

 

„Potřebujeme čtyři objetí denně, abychom přežili. Potřebujeme osm objetí denně, abychom vydrželi. A dvanáct objetí denně potřebujeme, abychom rostli.“

Virginia Satir

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz