5 tipů jak zklidnit děti před spaním

Každý rodič zná ten pocit, kdy se snaží uklidnit své děti a pomoci jim připravit se na klidný spánek. Vytváření rituálů před spaním může být klíčem k usnadnění tohoto procesu a zlepšení spánkových návyků dětí. A co kdybychom vám řekli, že magnetický kalendář DOKIDO může být vaším tajným nástrojem pro vytvoření takovýchto rituálů?
Takto můžete využít tento kalendář k podpoře zdravého spánkového režimu vašich dětí:


Plánování klidné aktivity


Večer je důležité uklidnit mysl dětí a připravit je na odpočinek. Vyhněte se tak stimulujícím aktivitám jako je sledování televize nebo hraní her na telefonu. Pomozte jim naopak vybrat si klidnou aktivitu jako je například čtení oblíbené knížky, malování, skládání puzzle nebo poslech relaxační hudby.

dokido deti cteni pred spanim



Vytváření seznamu úkolů

Pomozte dětem připravit se na spaní tím, že společně vytvoříte seznam úkolů, které je třeba udělat před tím, než zalezou do postýlek. To může zahrnovat třeba úklid hraček, uložení panenek ke spánkupřípravit si batoh a oblečení na druhý den . Magnetický kalendář může sloužit jako vizuální pomůcka k plánování těchto úkolů a dodávat dětem pocit organizace a jistoty.

 
Příprava na další den

Zklidněte dětskou mysl před spaním tím, že společně naplánujete a připravíte se na další den. Použití vhodného  magnetického kalendáře k plánování školkových, školních i zájmových aktivit a událostí může pomoci dětem cítit se lépe připravené a méně stresované ohledně nadcházejícího dne.

plánovací kalendář na lednici

Rituál koupání

Teplá koupel před spaním je skvělým způsobem, jak děti zklidnit a připravit je na spánek. Přidejte do vody trochu levandulového oleje nebo jiného relaxačního aroma a povídejte si o všem, co jste ten den zažili. Poslouchejte jejich radosti a starosti a pomozte jim vyrovnat se s případnými negativními emocemi předtím, než půjdou spát.

koupani deti magnetka (1)

 

Relaxační techniky

Učte děti jednoduché relaxační techniky, které jim pomohou se uklidnit a odbourat úzkost a stres.


Vyzkoušet můžete například hluboké dýchání, kdy v pozici na zádech a rukama na bříšku sledují jak se jim bříško při každém nádechu vzedme a při výdechu zase splaskne.

Nebo zkuste progresivní svalovou relaxaci, což je technika, při které se postupně napínají a uvolňují svaly po celém těle. Začněte nohama. Požádejte dítě, aby zatnulo svaly nohou po dobu 5-10 sekund a pak je uvolnilo. Opakujte tento postup s lýtky, stehny, hýžděmi a břichem. Pokračujte postupně nahoru tělem, napínejte a uvolňujte svaly v oblasti břicha, hrudníku, paží a ramen. Nakonec pokračujte k posledním svalovým skupinám v oblasti krku. Pomalu pootočte hlavu z jedné strany na druhou a přitiskněte bradu k hrudi, pak uvolněte. 

Další vhodnou technikou je vizuální imaginace.  Vyzvěte dítě, aby si představilo oblíbené místo, kde se cítí šťastné a klidné. Může to být pláž, les nebo oblaka. Pomáhejte mu popsat své okolí a podporujte jeho neutuchající představivost. 

 

klidny spanek deti cteni pred spanim 


Vytváření rituálů před spaním s pomocí magnetického kalendáře je skvělým způsobem, jak podpořit zdravý spánek vašich dětí. Nechte se inspirovat těmito nápady a objevte, jak vám náš medvídkový kalendář může pomoci k posílení rodinných vztahů,  zlepšení spánkových návyků vašich dětí a celkově klidnější atmosféře doma.

AKCE MĚSÍCE:
Do konce března 2024 můžete získat tenhle jednoduchý kalendář na ranní a večerní rutinu v hodnotě 490 Kč zcela ZDARMA při nákupu jakýchkoli produktů Dokido nad 2000 Kč. 

ukoly pro deti vecerni rutina 


A večerní uspávací rituály budou klidné a příjemné pro děti i pro vás ;-).

Vaše Veru

Dokido_Veronika

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz