Jak si užít Vánoce v klidu? Chytře a pomalu!

A po roce jsou tu zase další Vánoce! Co se vám vlastně vybaví, když se řekne Vánoce? Je to ta sváteční nálada nebo ten maraton, který startuje už měsíc před Štědrým dnem? 

A co děti, vzpomenou si vůbec, co našly vloni pod stromečkem? Možná jim to připomene to ulomené kolečko od autíčka nebo noha panenky, co se zašprajcla za postelí. Ale vy si jistě vzpomenete na to balení slizu, po němž zbyl mastný flek na zdi v pokojíčku. 

Už si vyhrnujete rukávy a chystáte si nervy na ten letošní vánoční sprint?
Abyste si tyto Vánoce užili ve větším klidu, mám pro vás pár tipů a dobře míněných rad, které vás přinejmenším hodí do větší pohody.

I přesto, že už máme na kontě nějaký ten křížek, Vánoce mají v našich srdcích stále to stejné magické kouzlo jako, když jsme byli děti. Alespoň než nám dojde, co nás čeká před nimi. Shánění dárků, velký vánoční úklid, trumfnout sousedku v počtu druhů cukroví, nejhezčí výzdoba široko daleko - prostě si tak trochu zaděláváme na to, že se odděláme dřív než ta kometa přiletí. Co to teda letos zkusit jinak a lépe? 

Co kdybyste letošní Vánoce byli více spolu, více relaxovali a méně lítali jak hadr na holi? Co kdyby byly vaše děti méně rozjívené, znuděné a nabručené a ve vašem domově by se rozhostil ten pravý pokojný duch Vánoc? Zní to jako pohádka? Ale nemusí…

 

TIPY NA KLIDNÉ RODINNÉ VÁNOCE 

 

  • Plánujte a organizujte

No jo, mít plán je základ. Jak v práci, tak doma. Takže svolejte rodinnou radu, sedněte ke stolu s čajem s vůní pomeranče a skořice a naplánujte si pěkně celý prosinec hezky popořádku. Co všechno si tedy můžete předem naplánovat?

  • Dopis pro Ježíška  

Je mi 42 a pořád věřím na Ježíška :-). A zdárně se mi daří tohle kouzlo držet i u dětí. Takže každý rok píšeme Ježíškovi dopis. A není to žádný sáhodlouhý seznam, ale dáváme si záležet, abychom mu napsali o všem, co se nám letos povedlo, za co jsme na sebe hrdí, co nového jsme se naučili.
Vyberte krásný vánoční papír a rozvzpomínejte se na celý rok: jak jste byli všichni hodní, jak jste převedli babičku přes cestu, jak váš starší krásně pomáhá mladšímu sourozenci s oblékáním, jak se děti starají o svého domácího mazlíčka. Prostě se pořádně vychvalte. A teprve pak napište každý, co toužíte najít letos pod stromečkem.
Samozřejmě se můžete obdarovat i navzájem, dělat svým blízkým radost k Vánocům neodmyslitelně patří. A tak až začnete lítat po krámech, nezapomeňte pořídit i pár čtvrtek, barviček, korálků a flitrů na výrobu dárků pro babičky a dědečky, tety a kamarády ;-) 

  • Zahajte advent tradičně - netradičně

Stalo se zvykem dětem dávat adventní kalendáře plné kakaové hmoty a kýblů cukru. A babičky to pravděpodobně neodnaučíte. Vy ale můžete dětem ukázat i mnohem zábavnější formu, jak odpočítávat dny do Štedrovečerní nadílky. Třeba právě tak, že na každý den naplánujete nějakou společnou aktivitu, u které se “zastavíte” celá rodina a budete opravdu přítomní a spolu. 

Není nic otravnějšího než znuděné dítko, natož pokud máte těch exemplářů doma víc. Ač jste si plánovali dvě a víc dětí, aby se zabavily navzájem…většinou je nuda jednoho stejně nakažlivá jako nějaký moribundus. A vymyslet zábavnou zábavu z fleku po tom, co jste se vrátila z lítačky zařizování po městě, to je nadlidský výkon. Udělejte proto v předstihu rodinnou poradu a nechte každého člena rodiny navrhnout aktivity, které by během celého adventu rád dělal nebo zažil. A pak si je pěkně rozprostřete do celého prosince a zapište do kalendáře. Ať vám tam nekoliduje nějaká školní akce, besídka ve školce nebo tatínkův tenisový turnaj. Plánovat můžete celý měsíc dopředu na Rodinném kalendáři nebo pokud jste opravdu aktivní rodina, tak doporučuji týdenní Rozpis aktivit, kam se toho vejde opravdu spousta plánů až pro čtyři členy rodiny. 

Pro ty nejmenší nečtenáře tu mám jednu parádní novinku. Adventní kalendář, na kterém si budou odpočítávat dny do Štědrého dne sami. A díky tématickým ilustrovaným magnetkám budou vědět i kdy že zažijete nějakou tu srandu nebo kdy přijde ten Mikuláš, Anděl a případně i srandovní čert. Schválně, jestli ho na kalendáři najdete?

přečíst si článek (600 × 300 px) (1)

 

  • Vánoční pečení a vaření

Vybavte svou spíž vším potřebným dřív než v neděli ráno zjistíte, že něco zásadního došlo a do obchodu máte daleko. Nemusíte dělat covidové zásoby mouky a rýže. Stačí si rozplánovat menu na týden a k němu pěkně seznam ingrediencí, které vám doma chybí.  Aby se vám nestalo, že na nástěnce je zase rajská, ale v troubě kuře ;-). Tahle plánovací tabulka vám tenhle bod dokonale usnadní. 

týdenní menu-vánoční (1)

 

  • Podpořte vánoční atmosféru a tradice

 Vánoce nejsou jen o dárcích a hyperglykémii. To, proč tyto svátky všichni milujeme, jsou hlavně tradice, které si neseme z dětství a pohádková atmosféra. Nenechte si ji ukrást komerčním tlakem a uchovejte si magické kouzlo Vánoc. Jak na to?

  • Pouštějte si tradiční české vánoční koledy a domov vyzdobte svíčkami a světýlky.
  • Provoňte domov vánoční směsí esenciálních vonných olejů - skořice, hřebíček, vanilka nebo třeba i pomeranč jsou trefou do černého!
  • Zajděte si společně na rozsvícení stromečku ve vašem městě nebo zajděte společně na vánoční jarmark na teplé kakao.
  • Společně s dětmi vyrobte svícínky, girlandy a adventní věnec na stůl
  • Okna vyzdobte vločkami sněhovým sprejem nebo samolepkami na sklo.
  • Natrénujte si básničku nebo písničku pro Mikuláše
  • Pečte společně cukroví a nechte děti tvořit tvary a zdobit perníčky podle svého.
  • Dejte do krmítek ptáčkům a do lesa vezměte pro zvířátka sůl, ořechy, kaštany, ovoce či zeleninu. Pečivo raději nechte na strouhanku k řízkům.
  • Podívejte se společně na oblíbené vánoční pohádky a filmy. Bez pyšné, Popelky, Lady a Kevina to nejsou snad ani Vánoce.
  • Vyražte na procházku i po setmění (což je už odpoledne) a obdivujte vánoční výzdobu na ulicích a domech.
  • Využijte sníh, pokud je, a dělejte vše, co se dá - stavění sněhuláka, sáňkování, bobování, lyžování, bruslení a nezapomeňte také na oblíbené andělíčky ve sněhu nebo ochutnávání rampouchů (pokud bydlíte v přírodě). Jen malá připomínka, žlutý sníh se nelíže!
  • Hrajte rodinné deskové a společenské hry. A nezlobte se na sebe, i když vás vyhodí před domečkem!
  • Jděte se podívat na výlov kaprů a nezapomeňte na šupinu do peněženky (ať máte v lednu na nájem 🙂). 
  • Ozdobte společně vánoční stromeček. Pokud vám ho tedy nezdobí sám Ježíšek…

Všechny tyto aktivity si označte do rodinného měsíčního kalendáře ať máte svůj plán pěkně na očích. A aby byl opravdu pestrý, nezůstávejte jen u barevných fixů, ale vytuňte ho rovnou roztomilými magnetkami. Když každý člen rodiny vidí, co skvělého je v plánu, slibuje to konečně méně chaosu a více sounáležitosti a pohody

Vyberte si z široké nabídky plánovacích kalendářů smysluplné vánoční dárky pro děti! Magnetický kalendář provede děti každým dnem, bude je zároveň učit a také bavit a to ne jen chvíli,ale spoustu let! Věřte, že ani jednu magnetku nebudete lovit zpoza postele. Ty budou hýčkané! To proto, že jsou každodenní připomínkou toho, jak se vaše děti stávají samostatnější a co všechno už zvládnou bez vašeho připomínání ;-)

Využijte naši vánoční nabídku a získejte tématické magnetky, které se skvěle hodí i jako dárečky už do Adventního kalendáře! A potom je využijete i na plánovacím kalendáři.
Při nákupu nad 2 000 Kč od nás dostanete 12 vánočních butonků jako DÁREK! Nabídka platí maximálně do 15.12. nebo do vyprodání zásob.

vanocni butonky

  

  • Zpomalte a užívejte si přítomný okamžik

 Je těžké zpomalit, když máte už teď kilometrový seznam toho na co nezapomenout ! Ale ať to stihnete nebo ne, svět se nezboří. A upřímně, vaše rodina si toho asi ani nevšimne (to je paradox, že?). Tak proč se vlastně honit? 

  • Rozdělte domácí povinnosti mezi všechny členy rodiny - Vánoce jsou tu pro všechny, i pro vás!
  • Dovolte si prostě jen tak být, se šálkem horkého kakaa, skvělou knížkou a dekou, do které se zachumláte. 
  • Odložte telefony, tablety a jiné elektronické vychytávky, které vás odpoutávají od sebe navzájem. Buďte analogoví! 
  • Využijte chytré organizování času s magnetickými kalendáři a plánovači pro celou rodinu - všichni získají přehled a odpadne všudypřítomný stres a handrkování.
  • Nebojte se říct NE. Upéct 20 druhů cukroví? Vysmýčit celý dům od sklepa až po půdu? Ne, děkuji! Klidně si nějaké cukroví objednejte od kamarádky, co ráda peče a rodinný rozpočet se taky nezblázní, když si jednou pozvete paní na úklid
  • Smějte se, objímejte se a mazlete se. Užívejte si ty společné chvíle, rozzářené oči svých dětí, když budete opravdu přítomná a skutečně prožívejte tyhle magické okamžiky. Protože ve finále záleží jenom na nich!


Nejlepší vánoční recept má jen tři ingredience: 

  • trochu zábavného plánování
  • trochu uzadelismu a 
  • hoooodně tulení

 

Tak šťastné a veselé!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz