Jak vybrat kroužky pro děti?

Tipy, jak vybrat správné kroužky pro děti

Nový školní rok je tu a s ním obrovská nabídka kroužků a mimoškolních aktivit! Pokud se vám z toho točí hlava a nevíte, jaký kroužek pro své dítě vybrat, tento článek je přímo pro vás! Dozvíte se totiž tipy a rady, podle čeho kroužky vybírat a navíc, jak svým dětem usnadnit orientaci v každodenních aktivitách, které se zase o trošku rozrostou.

Zatímco ve škole si vaše děti nemohou vybrat, jaké předměty budou navštěvovat, u mimoškolních aktivit je to právě naopak! Díky kroužkům mohou děti rozvíjet své zájmy, zdokonalovat se v nejrůznějších dovednostech, poznat nové kamarády a osobnostně růst. Vybrat ale ten správný kroužek nemusí být tak snadné, jak se zdá. To vám potvrdí všichni rodiče, kteří v počátečním nadšení dítku zaplatí drahý kroužek, nakoupí potřeby a pomůcky a za týden se dozví, že to karate, baseball nebo balet už dítko “fakt neba”.

deti krouzek

JAK VYBRAT KROUŽEK PRO DĚTI?

V první řadě dejte stranou své vlastní ambice a touhy. Možná jste zapálený judista, pianistka nebo šachová velmistryně. Ale vaší dceru či syna tyto aktivity možná vůbec nezajímají! Mějte proto vždy na paměti, že na kroužek bude chodit vaše dítě, ne vy.

Pokud nevíte, jaké kroužky jsou ve vašem okolí k dispozici, nahlédněte na praktický portál krouzky.cz, který sdružuje nabídky kroužků a mimoškolních aktivit z celé ČR! Rychle a snadno si tak vyhledáte kroužky pro malé děti i ty větší přímo ve vašem okolí a rovnou se na něj můžete i přihlásit.

 

Co při výběru kroužku zvážit?

  1. Věk dítěte

Věk vašeho dítěte je zásadní, ukazuje totiž na náročnost kroužku a úroveň dovedností a schopností, které by již dítko mělo mít. Většina kroužků naštěstí předem informuje o věkovém rozpětí dětí, pro které se hodí.

  1. Zájmy

Alfa a omega spokojenosti vašeho dítka v kroužku! Sledujte, co vaše děti baví a co jim jde snadno. Jsou pohybově nadané? Rády tvoří rukama, zkoumají nebo si neustále něco prozpěvují či tančí? To jsou indicie, které vám s výběrem rozhodně pomohou. Ale nemusíte být soukromým detektivem, prostě se s dětmi na rovinu pobavte o tom, čemu by se chtěly věnovat.

  1. Časový rozvrh a dostupnost

Široká nabídka kroužků svádí k tomu vyzkoušet “všechno”! V pondělí a čtvrtek fotbal, v úterý keramika, ve středu šachy a v pátek házená. Není toho ale trochu moc? Zbyde dítku čas na odpočinek, přípravu do školy, nebo obyčejnou a tak potřebnou nudu? Zvažte proto, kolik aktivit je dítě reálně schopno zvládnout, aniž by toho na něj bylo moc.

Kromě času nezapomeňte vzít v úvahu i místní dostupnost kroužků. Díky praktickému filtru si na krouzky.cz zvolíte oblast, kde žijete a hned uvidíte, jaké kroužky se okolo vás nabízí. Počítejte ale s tím, že dítě bude muset někdo do kroužku zavézt a vyzvednout, případně starší děti musí mít prostor na dopravu MHD. To vše zabere dost času a je třeba s tím dopředu počítat.

  1. Finance

Jak se říká, každá sranda něco stojí. Pokud máte jedináčka, možná se to v rodinném rozpočtu ztratí. Při 3 dětech si vaše peněženka v září ale nejspíš trošku popláče. Přemýšlejte proto realisticky, co si můžete dovolit a zda vás v rámci konkrétního kroužku nečekají další náklady, které by už pro vás mohly být velkou finanční zátěží. Naštěstí se kroužky platí pololetně, tak si to alespoň nadávkujete na dvakrát.

 

Jaké kroužky vybrat a proč?

fotbal kroužek

Mimoškolní aktivity nabízí úžasné spektrum činností, při nichž se děti zdokonalují, uvolňují přebytečnou energii a učí se něco nového.

  • Sportovní kroužky - fotbal, házená, florbal, gymnastika atd. Sportovní kroužky pomáhají dětem budovat fyzickou sílu, obratnost a koordinaci, ale také posilují týmovou spolupráci a disciplínu.

  • Umělecké kroužky - hudba, malování, divadlo, výrazový tanec atd. Tento typ aktivit rozvíjí kreativitu dětí, umožňuje jim vyjádřit sebe sama a posiluje umělecké dovednosti.

  • Hobby kroužky - modelářství, zahradničení, vaření atd. Rozvíjí zájmy dětí, posilují manuální zručnost a umožňují dětem navázat nová přátelství.

  • Vzdělávací kroužky - matematika, historie, fyzika aj. Prohlubují znalosti dětí v daném oboru, podporují samostatné uvažování a pochopení souvislostí.

  • Jazykové kroužky - angličtina, němčina apod. Rozvíjí komunikační schopnosti dětí v daném jazyce a zlepšují jejich možnosti při budoucím studiu či zaměstnání.

  • Vědecké kroužky - robotika, programování, experimentování, atd. Tyto kroužky umožňují dětem úzce se specializovat a zdokonalovat se v poměrně náročných aktivitách. Rozvíjí analytické a logické dovednosti.

vedecky krouzek

Mimoškolní aktivity nabízí skvělou příležitost, jak objevit a podporovat skryté talenty vašeho dítěte a pomoct mu se rozvíjet psychicky, emocionálně i fyzicky. Neváhejte a vyberte svému dítku ten pravý kroužek buď podle místa, kde bydlíte nebo podle konkrétní aktivity, kterou pro dítě hledáte - keramika, jóga nebo třeba parkour.

 

KROUŽKY PŘEHLEDNĚ A ZÁBAVNĚ

Školní rozvrh, domácí práce a teď ještě k tomu všemu i kroužky! I rodiče mají co dělat, aby si to všechno zapamatovali, zejména pokud mají těch dětí více. Není se proto čemu divit, že děti samotné často vůbec netuší, kdy a co je dnes vůbec čeká!

Usnadněte jim proto organizaci, plánování času a snižte každodenní stres na minimum!

Pro menší děti je ideální magnetický kalendář, na kterém pomocí krásně ilustrovaných magnetek vyznačíte, který kroužek mají který den. Pro aktivnější rodiny s více kroužky, případně i s více dětmi je zase ideální ROZPIS AKTIVIT, kam se vejdou všechny aktivity až pro 4 děti najednou. Konečně budou mít přehled všichni, včetně rodičů, kteří se povýší do role taxikářů :-).

Od teď bude plánování všech vašich zájmových kroužků a aktivit naprostá brnkačka!

 

krouzky (1)

Magnetky s kroužky a aktivitami pro klid celé rodiny

Kromě magnetek s domácími povinnostmi či běžnými aktivitami u nás najdete opravdu široký výběr magnetek s kroužky! Za pár korun si tak na DOKIDO pořídíte magnetku třeba pro florbal, hudební kroužek, mažoretky, kroužek focení nebo informatiky!
A kdybyste nějaký kroužek u nás nenašli, napište a my ho pro vás připravíme ;-).

Na svůj magnetický plánovací kalendář DOKIDO tak můžete na každý den v týdnu přidat magnetku s aktivitou a kroužkem konkrétního člena rodiny. Vždy tak budete mít přehled, kdo, kdy a kde bude a nestane se vám, že na něco zapomenete.

Pokud tedy chcete, aby vaše děti rozvíjely své zájmy, ale zároveň si chcete zachovat přehled i chladnou hlavu, vyberte vhodný dětský kroužek a rovnou si pořiďte magnetický kalendář i odpovídající magnetky!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz