Jak zvládnout prázdniny s dětmi?

 

A je to zase tady! Dva měsíce, kterých se děti nemohou dočkat a které naplňují nervozitou nejednoho rodiče. Co po celou tu dobu s dětmi dělat? Jak skloubit práci a společný čas? Pravidla a volnost? Nebojte, uvidíte, že to půjde snadněji, než jste si mysleli.


Pamatujete si ještě na prázdniny, které jste zažívali jako malí? Než se vrhnete do organizování času vašich dětí, možná se na chvilku zastavte a zavzpomínejte. Co se vám na nich nejvíce líbilo? Jaké zážitky si pamatujete dodnes? A co vás naopak štvalo? Možná, že nakonec ty nejlepší vzpomínky máte na úplně obyčejné věci - opékání špekáčků u ohně, týden u babičky a dědy na vesnici, ježdění na kole s kamarády nebo objevování neprozkoumaných koutů dál a dál od domova.

zahrada houpacka deti 

SPOLEČNĚ, VOLNĚ ALE…

Pokud proto přemýšlíte, jakými originálními aktivitami celé dva měsíce vyplnit, zkuste možná jednoduše ubrat a být jen více spolu - svobodně, volně a láskyplně. Ačkoliv vaše děti o prázdninách více volnosti rozhodně uvítají, nemělo by dojít k nezřízené anarchii a chaosu. I prázdniny jednou skončí a ony se budou muset vrátit zase zpět do školek a škol. Udržte proto alespoň základní režim a nechejte dětem stále některé z jejich povinností. Vždyť bez práce nejsou koláče, no ne?


TIPY NA POHODOVÉ PRÁZDNINY

  1. Naplánujte si program společně

Ptejte se dětí, co by rády podnikly a zažily, a pokuste se to zahrnout do společných plánů. Možná budete muset chodit do zaměstnání, střídat se s partnerem či babičkami, nebo jsou ve hře i tábory. Vždy ale dětem řekněte, o čem uvažujete a nestavte je před hotovou věc. Dá jim to pocit většího zapojení a sounáležitosti. Tam, kde mohou něco v programu ovlivnit podle svého, jim tento prostor s radostí přenechte. 

 

Právě na prázdniny se vám bude hodit náš Dokido rodinný magnetický kalendář, v němž si naplánujete celý měsíc. Pomocí magnetek označte dětem, s kým zrovna budou (babička a děda, střídání u mámy/táty, paní na hlídání), jaké aktivity zažijí (aquapark, výlet do zoo či na hrad) a na co se mohou těšit

 

Pokud nežijete ve společné domácnosti s druhým rodičem dítěte, předem si v klidu společně naplánujte a označte dny, ve které bude dítě u vás a kdy u toho druhého. Dítku pak tyto dny můžete označit právě magnetkami maminka, tatínek a střídání máma/táta a hned bude vědět, s čím může počítat.

prazdniny-magnetky-rodina 

  1. Hodně pohybu, nudy i spánku

Prázdniny jsou speciální čas, kdy můžeme trošku slevit z denních nároků a nechat děti prostě trošku “odfrknout”. Však není škola, žádné úkoly a povinné sezení v lavici. Nicméně i to nicnedělání je třeba mít lehce pod palcem. Jak známe děti, mít naprostou volnost proseděly by celý den u televize nebo tabletu.

 

Zahrňte proto do denního rozvrhu hodně různorodého pohybu - procházky, jízda na kole, plavání. Dopřejte jim co nejširší spektrum aktivit, které protáhnou každý sval v jejich těle a spálí přebytečnou energii. Vyzkoušejte plánování s našim magnetickým popisovacím rozpisem aktivit, který se vám bude hodit, zejména pokud máte více dětí.
Nyní k tomuto kalendáři získáte i sadu 8 barevných popisovačů zcela ZDARMA

rozpis aktivit prazdniny 

Děti ale potřebují i nudu. Obyčejnou nudu, díky níž mohou konečně objevit svou vlastní kreativitu a rozvíjet svou osobnost. Nesnažte se proto naplánovat každý okamžik a nechte to částečně i vlastnímu osudu. Kdo ví, možná že to bude nakonec mnohem zajímavější! A po náročném dni honem do postýlky, protože bez vydatného spánku jsou děti protivné…a to je, co si budeme povídat, dost o nervy!


  1. Nejen zábava, ale také povinnosti

Děti sice prázdniny mají, ale to neznamená, že se rodiče doma udřou k smrti. Volno si přece chceme všichni společně užít, a ne přežít! Zvažte proto pečlivě, jaké domácí povinnosti dětem přece jenom zůstanou. Díky rutině, která se ani o prázdninách zásadně nezmění, si vaše děti upevní pozitivní návyky a zjistí, že pomáhat rodičům starat se o domov je třeba každý den. 

 

Ponechte proto dětem povinnosti jako obvykle - ustlat si postel, vyklidit myčku, vysát a podobně. Využijte naše magnetické plánovací kalendáře, například Můj první kalendář nebo Moje úkoly pro děti školkového věku. Díky vesele ilustrovaným magnetkám a propracovanému designu plánovačů si vaši miláčci domácí práci konečně oblíbí! A když na ně bude na konci dne nebo týdne čekat zajímavá odměna, budou mít splněno na to tata. 

moje ukoly_1


Jak vidíte, prázdnin se nemusíte vůbec bát. Stačí někde trochu ubrat, někde si opratě přece jenom přidržet - a procváláte zvesela až do září!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz