Nuda je pro děti přímo prospěšná

Je nad slunce jasné, že plánování rozhodně pomáhá organizaci rodinného času. Je dobré mít strukturu, vědět,  kdy se co bude dít, jaké má kdo povinnosti a co je třeba stihnout. Nebo ne?

Ale „vocamcaď pocamcaď“! Věděli jste, že si můžete klidně naplánovat i takové to domácí nicnedělání a ještě tím přispějete ke zdravému vývoji vašich dětí a pomůžete jim rozvíjet spoustu prospěšných návyků a vlastností? No vážně! Ono totiž teprve znuděnému dítěti se otevírá prostor k získání spousty důležitých schopností, které se mu do života náramně hodí.

V tomto článku se proto podíváme na důvody, proč je nuda pro děti důležitá a jak ji lze využít k podpoře nejen jejich samostatnosti a kreativity.

nuda 

Kreativita a fantazie

Pokud děti nemají okamžitý přístup k předem naplánovaným a určeným aktivitám nebo zábavě, jsou zkrátka nuceny si vymyslet své vlastní způsoby zábavy. Právě v nudě se tak často rodí ty nejfantastičtější příběhy, hry, role a projekty. Děti si při samostatném hraní vytvářejí vlastní svět plný příběhů a předstíraných situací. To je velmi důležité pro rozvoj jejich emocionální inteligence a empatie.

Mohou se ponořit do světa svých vlastních představ a objevovat nové možnosti a nápady, využívat svou vlastní bezbřehou představivost a rozvíjet tak kreativní myšlení. Nuda je prostředím, ve kterém děti mohou objevovat samy sebe a prozkoumávat své vlastní hranice.

nuda (3) 

Samostatnost, odpovědnost a rozhodování

Nuda dává dětem možnost se rozhodovat a samostatně řešit problémy. Pokud jsme dětem neustále po ruce a organizujeme jim každou minutu jejich času, děti začnou být pasivní a ztratí schopnost převzít odpovědnost za svá vlastní rozhodnutí. Kdežto když jsou samy, mají konečně příležitost naučit se plánovat a organizovat svůj čas, rozhodovat o tom, co chtějí hrát, jaké hračky nebo materiály chtějí použít a jak budou organizovat svou hru. Tím se rozvíjí jejich samostatnost, sebevědomí a schopnost převzít zodpovědnost za vlastní rozhodnutí.

 

Řešení problémů a inovace

Nuda podněcuje děti k hledání řešení problémů a „vylepšováků“, čímž rozvíjí jejich kognitivní a analytické schopnosti. Bez předem daného programu si prostě musejí samy najít způsob, jak se zabavit. Tím se učí přemýšlet kreativně a hledat neobvyklá řešení. Dává jim to příležitost objevovat a zkoumat své okolí.

nuda (2)

Koncentrace a trpělivost

Samostatné hraní vyžaduje, aby děti byly chvíli samy a soustředily se na konkrétní činnost. Tím se rozvíjí jejich schopnost koncentrace a trpělivosti.

207_button-mockup-featuring-a-plain-color-backdrop-1168-el--1

 

A co tím vším chtěl básník (já) říct?

Nemusíte se cítit jako špatná máma, pokud nevytváříte denně insta-worthy program pro své děti. Důležité je najít rovnováhu mezi strukturovaným programem a časem, kdy jsou děti nechány samy se sebou, aby si mohly hrát a objevovat svět kolem sebe.

A jako bonus vy stačíte třeba uvařit v klidu večeři 😉. Win-win situace!

 

Náš tip: Ušetřete si čas i nervy při každodenním plánování a dohlížení nad úkoly a činnostmi vašich dětí. Vyzkoušejte naše Dokido magnetické plánovací kalendáře i široký výběr originálních magnetek a popostrčte své děti na cestě k větší samostatnosti. Méně nervů, více samostatnosti. Méně dohadování, více času na zábavu. Pro celou rodinu!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz