Měsíc férových cen

Kolik stojí šťastné dítě, které zná svou hodnotu?

Kolik stojí harmonické a pohodové rodinné vztahy? 

Kolik stojí ranní výprava do školky bez záchvatů vzteku?

Kolik stojí máma, která nemusí zvyšovat hlas na svoje děti?


Občas jsem dostala otázku, co na těch mých kalendářích vlastně je tak drahé. A já jsem moc vděčná za tuto příležitost v rámci #mesicferovychcen, kdy vám na ni mohu upřímně a hlavně konkrétně odpovědět.


IDEA

Na začátku byl samozřejmě samotný nápad - o tom se dočtete více zde. Jeho "tunění" během testování v praxi každý den trvalo téměř rok a vyžadovalo mnoho úprav. Důležitý faktor, kterému jsem se chtěla vyhnout, bylo "uskladnění" právě nepoužívaných magnetek na kalendáři. Smyslem celého kalendáře je dát dětem vizuální pomůcku, která je provede jejich dny, budou se s ní cítit jistější. Tedy dělat v hlavě zmatek tím, že na kalendáři uvidí nějakou aktivitu, která ale není v plánu ten den, je velmi kontraproduktivní. To by je mátlo a mohly by to těžce nést, když vidí magnetku zoo nebo cukrárna jen o kousek níž pod týdenním plánem. Vysvětlujte pak malému dítěti, že když není magnetka na dnešním dni, tak to "nepla".   

 

GRAFIKA

Aby samotný kalendář vůbec vznikl v podobě, kterou má dnes, bylo třeba hoooodně hodin ilustrátorky a grafičky, která vymazlila každý jeden obrázek tak, aby i tříleté děcko hned na první pohled poznalo, co znamená. Popisky magnetek jsou tam vlastně spíš pro ty rodiče, co už poztráceli cestou životem tu dětskou fantazii a mohli by snad někde tápat :). U dětí, co nastoupí do první třídy zase nabírají smysl, protože se na nich mohou krásně učit číst písmenka. K dnešnímu dni máme téměř  200 motivů magnetických butonků. A každý jeden obrázek = hodina práce grafičky. O kalendářích a plánovacích tabulkách ani nemluvě.
Pojištěné to vše máme Ochrannou známkou u Úřadu průmyslového vlastnictví.

kalendar_malymeda_web


VÝROBA

Další fází je samotná výroba. Samozřejmě, že bych mohla svěřit výrobu čínské produkci a cena by pak mohla jít níž. Ale nechci. Na začátku jsem se tak rozhodla hlavně kvůli kvalitě a flexibilitě. Čekat 2 měsíce na zboží a pak zjistit, že kvalitou neodpovídá vzorku, na kterém jsme se dohodli. Následné úkony spojené s reklamací a já mám zatím prázdný sklad? Opravdu nechci. Dnes už v tom ale vidím mnohem víc - stejně jako se mezi sebou podporují samotní tvůrci, tak i dodavatelé jsou lidské bytosti, které se snaží budovat svůj sen a zároveň podporovat českou ekonomiku. Takže samotnou výrobu zajišťuje Tomáš. Ten, kromě vedení tiskařské firmy, taky hraje v metalové kapele. A hrát v kapele je prostě cool :-). 

Magnetky, nebo jak já jim říkám butonky (to, abych odlišila placaté magnetky od těch plastických) jsou dělané ručně. Vytisknout obrázek na kvalitní fotopapír, vyseknout kolečko, vložit do speciálního stroje na plackování jednotlivé komponenty - kovový plíšek, magnet, obrázek, krycí folii, natužit biceps a tlakem stisknout všechny k sobě. Poté ještě zkontrolovat, zda je butonek opravdu pevně spojený a nejsou pod folií vzduchové bubliny. Takový nepovedený kousek jde na hanbu, k vám nepocestuje. Každý jeden kontroluji ještě já sama před odesláním. A že jich mám na skladu pár tisíc.

 

BALENÍ

V ceně je také zahrnuté balení. Na tom si dávám záležet a chci, abyste měli pocit takového toho „tetelení“ jako pod stromečkem, když budete balíček rozbalovat. Takže jsou tam krabičky, barevné pytlíčky, samolepčičky, hedvábný papír atd.


SPRÁVA ESHOPU

Tohle jsou takové očividné položky, které se skrývají v konečné ceně. Nicméně pak přichází fáze dát vědět světu, že vůbec existuje něco, co by potřebovala každá frustrovaná máma, která je už občas v koncích a u situací, které se stále opakují, jí někdy rupnou nervy. A třeba jí vůbec nenapadne, že by jí mohl pomoct takový dětský kalendář. Koho by to napadlo, že? 
Takže mám doma tuhle vychytávku, otestovanou na vlastních dětech, vím, že funguje a může pomoct i ostatním rodičům. Potřebuji e-shop. A ač všude hlásí, že e-shop je zadarmo a zvládne ho nasadit každý...no, není to pravda! Do ceny se tedy musí promítnou měsíční náklady na eshop, čas strávený editacemi, platby za kodéra, copywritera, seo specialisty a další.


REKLAMA 

A v dnešní době ani to nestačí, takže potřebujete reklamu. A to teprve lítají částky, o kterých se mi ani nesnilo, když jsem si začala hrát s myšlenkou podnikání.


A teď se zeptám na něco já vás.

Kolik už jste nakoupili hraček, které děti bavily pár dní, možná týdnů a pak se válí na dně úložného boxu bez povšimnutí?

A kolik máte doma hraček, se kterými si děti hrají každý den a rozvíjí si díky nim široké spektrum schopností, které budou potřebovat celý život?

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz