4 důvody, proč vám rodinná večeře zlepší život

Společné stolování prohlubuje vzájemné vztahy v rodině, ovlivňuje výchovu dítěte, psychické, ale i fyzické zdraví vás všech – jak je to možné? Mají k tomu co říct nejen výzkumy, ale i já sama. Přečtěte si, co vám společně strávený čas u jídla přinese.

dokido_dite_triko_ruzova

1) Prohloubíte rodinné vztahy

Sotva ráno rozlepím oko, už se mi hlavou honí myšlenky, co vše mám ten den před sebou. Do toho jedno dítě, druhé dítě… zuby, vlasy, oblékání (zaplaťpánbůh za plánovací kalendář, tohle už mají holky zmáknuté samy). Rychle dětem připravím snídani, nabalím svačiny, šup do bot a rozdistribuovat je do institucí. 

Pak jedu do práce, obstarám svoji agendu a odpoledne mě čeká další runda rozvozů na kroužky, nákup a hurá domů. Jsou dny, kdy bych nejraději dala každému do ruky krajíc chleba a šla jen tak hibernovat. Ale vím, že společná večeře mě zase nabije energií a entuziasmem.

Najděte si také čas na společnou večeři. Jde to.

Zrychlený životní styl sice nezastavíme, když ale aspoň na pár minut zastavíme sebe večer u jednoho stolu, změníme ráz celého dne. Vnímám to od té doby, co s holkami plánujeme (nejen) společné stolování. Hravou formou se učí většímu řádu, ale organizovanější jsem díky tomu i já a manžel. Ale uznávám – někdy ho z toho gauče musím trochu kopat, aby si ke stolu sednul.

Pomalu si vychutnáme každé sousto a u toho debatujeme. Vidím v tom až terapeutické účinky. Najednou máme záminku k rozhovoru a hodnotíme celý den – co nás potěšilo, nebo naopak rozesmutnilo. Sbližuje nás to. Děti se rády rozpovídají, když cítí, že jim nikam neutíkáte a nevnímáte je na půl ucha během jiné činnosti. Stejně tak se soutředí ony na vás a zajímají se o vaše zážitky. Puštěnou televizi nebo skrolování Instagramem při společném stolování tedy rozhodně bez výjimky vynechte.

151_svatecni-vecere_small

2) Vylepšíte stravovací návyky dítěte (i vaše)

Možná si teď říkáte, jak pár společných minut u večeře může mít takový vliv. Má. Někdy ty nejjednodušší činnosti rozhodnou o tom, jak se bude náš prcek vyvíjet. 

Dítě nás přirozeně napodobuje a přebírá naše (zlo)zvyky. Když uvidí, jak jste vystresovaná a jíte v rychlosti sendvič, zatímco už jste „měla být někde jinde“, pravděpodobně tyto návyky začne brzy opakovat.

Možná se to poslouchá špatně, ale – začněte u sebe. I já na tom makám. Nemůžete chtít po dítěti, aby pravidelně svačilo, když se sama odbýváte. 

To, že se vyhnete průmyslově zpracovaným potravinám a společně si uvaříte jídlo z čerstvých surovin, má další benefity na vaše zdraví:

  • snižujete riziko obezity u vás i dětí – jen si vezměte, kolik rychlá jídla obsahují soli a prázdných kalorií navíc, 
  • jíte v klidu a pomalu, díky čemuž máte lepší trávení.

3) Zlepšíte sebevědomí dítěte

Společně strávený čas u večeře vzbuzuje pocit jistoty, bezpečí a pomáhá proti úzkosti. Děti navazují bližší vztah s rodiči, díky konverzacím se zlepšuje jejich slovní zásoba a eliminuje se i problematické chování (třeba hyperaktivita). Průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ukázal, že u žáků, kteří pravidelně nejí se svými rodiči, je mnohem větší pravděpodobnost, že se vydají za školu. Navíc – když si s dětmi každý večer v klidu popovídáte, můžete odhalit i riziko šikany a další věci, kterým se chcete fakt vyhnout. 

Pozor ale na konfliktní situace, ty ke společnému stolování nepatří. Nejen, že by pak děti byly víc roztěkané, ale můžou si vypěstovat úzkosti ve spojení s jídlem. 

Dbejte na stolování pohromadě, společně strávený čas a učte dítě, že vše má svůj řád – i těmito každodenními krůčky v něm probudíte zdravé sebevědomí. 

4) Máte prostor na společné aktivity

Po jídle všichni sedíte u jednoho stolu – využijte toho. Mimo povídání o tom, co jste přes den zažili, můžete naplánovat, co budete dělat příští dny a týdny. A nezáleží na tom, jestli to bude cesta k babičce nebo návštěva kamaráda, který si zítra přijde zakopat míčem s vaším rošťákem. Jakmile jsme rodinný plánovací kalendář začali využívat pravidelně, nekonečný chaos se změnil v řád. Já jsem díky tomu klidnější a čas na společné večeře se upřímně hledá mnohem snadněji.

Rodinny_1024px

Po večeři si zahrajte deskovky nebo společně čtěte oblíbenou knížku. Děti se před spaním zklidní a usnou dřív, než řeknete „počítej ovečky“.

26_deskove hry_2

 

Vaše Veronika, 

máma vašich plánovacích kalendářů

     Dokido_Veronika

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz